Søyleboremaskin, drill eller skrutrekker?

Hvis man ser på dagens marked for bor, finnes det et tilsynelatende ubegrenset utvalg av forskjellige bor og varianter. Alt fra søyleboremaskiner og store, tunge apparater, til mindre boremaskiner som kan brukes uten forkunnskaper eller strøm. Det er lurt å ha en formening om hva man er på utkikk etter, slik at man ikke bruker evigheter på å lete.

 

De større borene, som f.eks. søyleboremaskiner, har stor kraft og kan være godt egnet i situasjoner der man har behov for høy presisjon og stor kraft. Disse er imidlertid ofte dyre og upraktiske, noe som gjør at de kanskje ikke er det perfekte valget for hobbysnekkeren. I arbeidssituasjoner innen ulike typer industrier er det nærmest en selvfølge med større bor, som f.eks. søyleboremaskiner. De er helt nødvendige for at man skal kunne utføre arbeidsoppgavene. Med mindre man skal gjøre en stor jobb, er det kanskje lurest å styre unna søyleboremaskiner og heller gå for noe mindre. En drill har også stor kraft og er mye mer portabel. Den er heller ikke så mye dårligere, og egner seg ofte bedre for hobbysnekkeren eller den som trenger en boremaskin til hjemmebruk. Den er også billigere og lettere å få tak i, ettersom den finnes hos de fleste byggevareforhandlere. Det kan være greit å vite at disse også kalles boremaskiner eller skrutrekkere, slik at man ikke bare blir hengende fast ved benevnelsen drill.

I noen tilfeller trenger man kanskje ikke noen boremaskin i det hele tatt, men klarer seg med en vanlig skrutrekker (skrujern). Skrutrekkere finnes i forskjellige størrelser, og det er lurt å sjekke hvilken størrelse man trenger på forhånd. Det finnes også flere forskjellige typer bor som det vanligvis ikke er mulig å bytte, slik som på en boremaskin. Dette er det lurt å være klar over, slik at man ikke ender opp med feil type. Heldigvis er skrutrekkere ofte veldig billige, og derfor kan man kjøpe flere uten at det koster skjorta.

Det er uansett lurt å ha oversikt over hva man skal gjøre og hvor mye kraft osv. man trenger. Enten det gjelder en søyleboremaskin, en drill eller en skrutrekker.